Kokios yra pagrindinės mokestinės prievolės, vykdant individualią veiklą?

Pradėjus dirbti savarankiškai ar vykdant individualią veiklą, pirmas dalykas su kuo tenka susidurti tai privalomų mokėti mokesčių klausimas – kiek kokių mokestinių prievolių teks sumokėti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Sodrai. Daugumai žmonių, naujai pradėjusių savo verslus, gana sudėtinga patiems susiorientuoti be profesionalios pagalbos, nes buhalterinė apskaita – tai ne vien laiku sumokėti mokesčiai, bet ir daug kitų finansinių operacijų, kurios privalo būti tvarkingai deklaruojamos ir apskaitomos. Dėl to, jei jaučiatės neturintys pakankamai patirties ir kompetencijų rekomenduojama bent laikinai samdytis buhalterinės apskaitos specialistą iš išorės, kuris ir pagelbėtų visais šiais klausimais, susijusiais su finansais.

Pagrindiniai mokesčiai kuriuos privaloma sumokėti

  • Pelno mokestis. Vienas pagrindinių mokesčių, kurį būtina mokėti visiems tai pelno mokestis. Įmonės, pateikusios mokestinių metų deklaracijas, gauna informaciją apie apmokestinamo pelno mokesčių dydį. Jis yra apskaičiuojamas taip: iš gautų įmonės pajamų atimamos neapmokestinamosios pajamos ir leidžiami bei ribojami dydžiai leidžiamiems atsiskaitymams (pvz. faktiškai patirtos sąnaudos, skirtos įmonės veikloms vykdyti bei būtinos, norint gauti ekonominę naudą bei uždirbti pajamas). Vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą, skaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis (GPM), kurį galima mokėti kiekvieną mėnesį arba deklaravimus metines pajamas už visus mokestinius metus.
  • PVM (pridėtinės vertės mokestis). Prievolė mokėti šį mokestį atsiranda tuomet kai jūsų pajamos už mokestinius metus viršija tam tikrą limitą, kuris svyruoja priklausomai nuo generuojamų pajamų dydžio ir prekių įsigijimų kilmės, pvz. gautų Lietuvoje ir Europos Sąjungos šalyse ar už jų ribų.
  • PSD (privalomojo sveikatos draudimo mokestis). Jis yra privalomas visiems, tiek verslo įmonėms, tiek dirbantiems savarankiškai. Tačiau esminis skirtumas yra tas, kas darbdaviai dalinai kompensuoja šį mokestį, mokėdami už savo darbuotojus, o dirbantys savarankiškai, nėra apdrausti valstybės lėšomis turi mokėti
  • VSD (socialinio draudimo mokestis). Ši mokestinė prievolė yra taikoma visiems dirbantiems asmenims ir yra skirta socialinės gerovės užtikrinimui (pvz. įvairioms socialinėms išmokoms ir jų administravimui.

Tiksliai sužinoti kokius mokesčius ir kam jums reikia kiek mokėti galite pasinaudoję Valstybinės mokesčių inspekcijos svetainėje esama informacija, tačiau visuomet galite paklausti finansų specialisto, kuris tvarko jūsų buhalterinę apskaitą.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *