Ar buhalterinė apskaita paklūsta visiems įstatymams?

Nors teisės aktai apibrėžia aiškias bendrovių veiklos ribas, labiausiai rinkoje vertinami tie buhalteriai, kurie geba įstatymus įdarbinti veiklos naudai. Išmintingi verslai į buhalterinę apskaitą žvelgia kaip į investiciją, o ne kaštus. Kodėl?

Buhalterinė apskaita tarnauja verslo tikslams

Skirtingi teisės aktai nurodo ribas, kuriomis turi remtis Lietuvos Respublikoje veikiančios įmonės, tačiau kartu suteikia galimybes verslams pasinaudoti skirtingomis priemonėmis, kurios leidžia buhalterinę apskaitą paversti naudingu instrumentu, siekiančiu verslo tikslų.

Sumanus buhalteris žino, jog buhalterinė apskaita neapsiriboja tik būtinomis operacijomis. Svarbu gerai suprasti verslą, kuriame veikiama, jog specialistas teisingai interpretuotų įstatymus bei pritaikytų egzistuojančias lengvatas bei išlygas.

Kada buhalterinė apskaita neša naudą?

Žinoma, kiekviena įmonė turi vykdyti pinigų srautų, prekybos bei personalo apskaitą, jog gebėtų efektyviai ir operatyviai valdyti veiklos procesus bei finansus. Savalaikė ir tiksli buhalterinė apskaita suteikia vadovams visus įrankius apžvelgti ar net pakeisti verslo trajektoriją. Jei vėluojama su ataskaitomis, apskaita neadaptuojama pagal pasikeitusius įstatymus arba vykdoma neefektyviai – kompanija praranda laiką, pinigus ir galimybę aštriai ir tiksliai vertinti verslo sveikatą ir galimybes.

Įstatymų interpretavimas

Tam, jog buhalteris gebėtų skaityti teisės aktus ir užtikrinti kokybišką buhalterinę apskaitą, būtina patirtis ir profesinis smalsumas. Vertingiausi tie specialistai, kurie gilinasi į informaciją tol, kol gauna visus atsakymus. Neteisingai interpretuoti teisės aktai gali kainuoti daug daugiau nei laikas, skirtas įsigilinti į jų atnaujinimus.

Ar buhalterinė apskaita visada paklūsta teisės aktams?

Itin svarbu, jog veiklos apskaita būtų vykdoma pagal galiojančius LR įstatymus. Nusižengimai nėra naudingi nei kompanijoms, nei buhalteriams. VMI patikros metu aptiktos neatitiktys gali sukelti rimtų finansinių nuostolių bei pakenkti reputacijai.

„D&R Accounting“ yra už skaidrią ir įstatymus atitinkančią buhalterinę apskaitą. Bet visuomet primename ir klientams, ir sau, jog teisės aktų taikymo menas priklauso nuo pačio buhalterio, kuris turi visuomet įžvelgti atstovaujamo verslo galimybes optimizuoti išlaidas ar automatizuoti procesus. Net toki maži žingsniai, kaip OSS sistemos naudojimas tarptautinėje prekyboje leidžia taupyti darbuotojų laiką, mažinti dokumentų ir naudojamų sistemų kiekį, kas lemia optimizuotus kaštus bei pilną atitiktį LR įstatymams.

Rinkdamiesi partnerį visuomet atkreipkite dėmesį į jo patirtį, profesinį smalsumą ir ekspertiškumą. Buhalterinė apskaita – tai ne tik duomenų ruošimas ir sistemų pildymas, tai pastangų, logikos ir orientacijos į užsakovą reikalaujantis procesas. Paverskite apskaitą investicija, ne kaštais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *