Kokybė ir ilgaamžiškumas: kaip atpažinti geriausią medieną?

Statybinė mediena yra žaliava, turinti turtingas tradicijas. Dėl puikių stiprumo parametrų ir dažnai naudojamų, modernių apdirbimo būdų tai puiki alternatyva betonui, plienui ir kitoms statybinėms medžiagoms.

Statybinė mediena yra itin universali, patvari medžiaga su tiksliai apibrėžtais parametrais, dažniausiai naudojama statant stabilias pastato ir stogo konstrukcijas. Įvairių tipų pastatų statybai naudojama tiek tinkamai paruoštas medžio masyvas, tiek padidinto patvarumo klijuota mediena.

Į Lietuvą aukščiausios kokybės statybinė mediena dažniausiai įvežama iš užsienio, pirmiausia iš Skandinavijos. Skandinaviška mediena (daugiausia pušies ir eglės) pasižymi puikiais stiprumo ir tankio parametrais ir kaina. Dėl kruopščiai atlikto apdorojimo ši medžiaga puikiai tinka statyti net ir reikliausias karkasines konstrukcijas bei stabilias ir tvirtas stogo santvaras.

Čia verta paminėti, kad šiauriniuose Skandinavijos regionuose gauta mediena pasižymi daug didesniu tankumu, kietumu, elastingumu ir ilgaamžiškumu nei žaliava iš pietinių regionų. Todėl verta atkreipti dėmesį į tikslią importuojamos medienos kilmę. 

Statybinės medienos kokybė

Statybai pasirinkta mediena turi būti sausa. Jos drėgnumas neturi viršyti 20% masės. Drėgmės lygis tikrinamas higrometru. Jei statybai būtų naudojama drėgna mediena, ji greitai deformuotųsi, nes išdžiūtų netinkamomis sąlygomis. Lentpjūvėse mediena džiovinama atvirame ore. Mediniai elementai dedami ant kruopščiai išlyginto paviršiaus. Tarp atskirų jo sluoksnių yra tarpikliai. Elementai taip pat yra nutolę vienas nuo kito. Visa tai tam, kad oras galėtų pūsti virš jų iš visų pusių. Šis procesas trunka daug mėnesių. Mediena greičiau džiūsta kamerinėse džiovyklose. Tai pastatai, kuriuose oro temperatūra pakeliama iki 75oC. Tokiomis sąlygomis džiovinimas beveik neužtrunka, vos keliolika valandų. Be to, aukšta temperatūra naikina visus medienoje esančius mikroorganizmus. Dėl to jis tampa atsparus vabzdžiams ar grybeliams. 

Statybinės medienos klasė

Statybinė mediena lentpjūvėje rūšiuojama pagal klases, kurios lemia jos tinkamumą konkrečiam naudojimui (konstrukcijoms, apdailos elementams ar padėklams). Tačiau tai nenulemia medienos konstrukcinės vertės. Statyboje dažniausiai naudojamos I, II ir III klasės. Klasės nenustato elementų apdirbimo kokybės ar jų techninių savybių, jos tik apibūdina jų išvaizdą, spalvos ir grūdėtumo vienodumą. Ir taip: 

  • I klasė yra mediena be mazgų, vienodos spalvos, lygių ir tiesių grūdų, 
  • II klasė – mažai ir mažų mazgų (iki 6 mm skersmens), nedideli spalvų skirtumai, šiek tiek išlenkti ir banguoti žiedai, 
  • III klasė – V yra leistinas, kai yra mazgų, kurių skersmuo didesnis nei 6 mm, o elementų spalva ir grūdėtumas gali labai skirtis.

Atskiroms stiprumo klasėms nurodomi šie parametrai: atsparumas lenkimui, atsparumas tempimui išilgai ir skersai pluoštų, vidutinis tamprumo modulis išilgai ir skersai pluoštų, taip pat tankis. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *