Individuali veikla pagal verslo liudijimą – ką reikia apie tai žinoti?

Norint dirbti savarankiškai galima rinktis individualią veiklą pagal verslo liudijimą. Ji šiek tiek tiek sudėtingesnė nei kad dirbant pagal pažymą, bet jei žinosite svarbius aspektus ir ką reikia atlikti, verslo liudijimą gausite visai nesudėtingai. Tad, kad plačiau sužinotumėte apie šią savarankiško darbo formą, skaitykite toliau, esame garantuoti, kad informacija bus aktuali ir naudinga.

Registravimas

Prieš registruojant šią darbo formą verta paminėti, kad pirmiausia teks susimokėti mokestį, kuris vadinamas pajamų mokestis, jis yra fiksuotas. Be to, norint dirbti pagal šią formą, turėsite verstis tokia veikla, kuri yra numatyta verslo liudijimų klasifikatoriuje. Tad norint registruoti šią veiklą pirmiausia reikėtų kreiptis į VMI ir pasirašyti prašymą. Tai galima padaryti trimis būdais, vykstant į padalinį, siunčiant paštu arba jungiantis nuotoliniu būdu. Individuali veikla pagal verslo liudijimą yra išduodama norimam laikotarpiui, tad jei pagal šią formą norėsite dirbti ilgiau, nei numatytasis laikotarpis, jam pasibaigus, turėsite jį pratęsti. Trumpiausiam laikotarpiui, kuriam jis gali būti išduodamas yra viena diena, o ilgiausias – vieneri metai. Ši pažyma išduodama per 4 dienas nuo dokumentų pateikimo dienos.

Mokesčiai

Užsiimant individualia veikla pagal verslo liudijimą reikia nepamiršti, kad reikės mokėti tam tikrus mokesčius. Jie būtų tokie:

  1. Gyventojų pajamų mokestis. Šis mokestis yra fiksuotas ir jis priklauso nuo veiklos pobūdžio ir kitų aspektų.
  2. Privalomas sveikatos draudimas. Šio mokesčio tarifas yra 6,89 proc. nuo minimalios mėnesinės algos.
  3. Valstybinio socialinio draudimo įmoka. Šio mokesčio dydis priklausys nuo individualios veiklos galiojimo laikotarpio.
  4. Pridėtinės vertės mokestis. Jis gali būti taikomas ne visais atvejais. Ar šį mokestį mokėsite priklausys nuo gaunamų pajamų dydžio per metus ir prekių įsigijimo.

Dėl mokesčių tikslinimo ir išsamesnės informacijos galite kreiptis į atitinkamas institucijas. O jei norite pasiskaičiuoti, kiek verslo liudijimas kainuos tam tikram laikotarpiui, galite pasinaudoti atitinkamomis skaičiuoklėmis internete.

Taikomi apribojimai

Individualiai veiklai pagal verslo liudijimą yra taikomi tam tikri apribojimai, kuriuos būtina žinoti jei norite dirbti pagal šią formą. Kaip pavyzdys galėtų būti toks, kad yra nurodoma, kad per metus bus gauta ne daugiau nei 45 tūkst. Eur pajamų arba draudžiama teikti paslaugas juridiniam asmeniui, kurio veikla sutampa su jūsų veiklomis ir kiti panašūs ribojimai. Smulkiau apie taikomus ribojimus galite rasti VMI puslapyje. Būtinai rekomenduojama su jais susipažinti, kad ateityje nekiltų problemų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *