Sandarumo testas – kodėl jis svarbus?

Tiek perkant, tiek parduodant namus ar kitas patalpas labai svarbu surinkti kuo daugiau naudingos informacijos. Tokiu būdu galima argumentuoti įvairius dalykus, koreguoti kainą ir panašiai. Tad vienas dalykas, kurį reikėtų padaryti yra sandarumo testas. Kodėl jis toks svarbus plačiau papasakosime šiame straipsnyje.

Sandarumo testo nauda

Tikriausiai iš pačio pavadinimo galima suprasti, kad sandarumo testas parodo namo trūkumus, per kuriuos vėliau pasišalins šiluma ir pastatas bus neefektyvus. Todėl šio testo pagalba galima panaikinti trūkumus ir užkirsti kelią ateityje susidurti su minėtomis problemomis, tai yra neefektyviam šildymui, pelėsio susidarymui ir panašiai. Dažniausiai žmonės statydamiesi namus labai daug dėmesio skiria jų apšiltinimui ir kokybiškai šilumos sistemai. Bet šie dalykai bus bereikšmei, jeigu pats pastatas turės daug pažeidimų, kurių be sandarumo testo nebūtų įmanoma pastebėti. Daugiausia statybos klaidų pasitaiko stogo dalyje, todėl norint viso to išvengti, labai svarbu atlikti minėtąjį testą. Tad jeigu daug investavote į namo apšiltinimą, šildymo sistemą, bet pats namas yra nesandarus, tai tokia investicija nieko nereiškia, nes ilgainiui tikrai nepasiteisins.

Ar sandarumo testas privalomas norint priduoti namą?

Sandarumo testas privalomas A, A+, A++ pastatuose dar prieš atliekant energinio naudingumo sertifikatą. Toks reikalavimas yra iš tiesų veiksmingas, nes prieš parduodant namą yra aišku, kokia yra jo kokybė. Anksčiau, kai dar tokie testai nebuvo privalomi ir dabar, kai jie yra reikalingi, pastatų kokybė iš tiesų ženkliai pagerėjo. Net jei ir dabar pastatytas namas neatitinka visų reikalavimų, tai dar prieš jį parduodant privalo būti pašalinti visi trūkumai, kad būtų įvykdyti visi sandarumo testo minimalūs reikalavimai. Tad šio testo privalomumas atnešė iš tiesų nemažai naudos, dėl kurios labiausiai turėtų būti patenkintas vartotojas.

Ar privaloma atlikti testą prieš perkant namą?

Perkant namą, šis testas nėra privalomas, bet norint neapsigauti ir pamatyti jo trūkumus, jeigu tokių yra, jis yra rekomenduojamas. Galbūt pardavėjai gali neatskleisti tam tikros informacijos arba jos nežinoti, o toks testas tikrai gali daug ką pasakyti. Jo parodytas atsakymas gali duoti erdvės deryboms, jeigu bus pamatyta kažkokių trūkumų arba galima iš vis apsigalvoti ir geriau ieškoti geresnės kokybės. Tad atliekant tokį testą galima nemažai išlošti ir būti tikriems, kad perkamas namas bus iš tiesų kokybiškas ir efektyvus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *