Diskriminacija darbe – kaip ją atpažinti?

Labai dažnai girdime, kad diskriminacija vykdoma mokykloje. Tai dažniausiai nekelia didelės nuostabos, nes rodos, kad įmanoma su vaikais tinkamai pasikalbėti, pasakyti, kad toks elgesys nėra priimtinas ir labai dažnai problema būna išspręsta. Tačiau kaip bebūtų keista, diskriminacija vyrauja ir suaugusiųjų pasaulyje. Dažniausiai ji pasireiškia darbe. Tikriausiai natūralu, nes jame praleidžiame tikrai nemažai laiko. Tad, kaip reikia atpažinti diskriminaciją, papasakosime šiame straipsnyje.

Kaip pasireiškia diskriminacija?

Darbe diskriminacija dažniausiai pasireiškia psichologiniu būdu. Tad pateikiame keletą pavyzdžių, kurie dažniausiai parodo, kad žmogus yra diskriminuojamas:

  • Darbuotojo nuomonės neišklausymas, ignoravimas, neatsižvelgimas visada ir bet kokioje situacijoje.
  • Neįprastas darbuotojo stebėjimas, kaip pavyzdys galėtų būti stebėjimas, ar jis nevėluoja į darbą, ar išeina laiku, tikrinama kompiuterio naršyklės istorija ir pan.
  • Nuslepiama tam tikra reikšminga informacija, kurios nežinant darbuotojas patiria nepatogumus.
  • Specialus ignoravimas ir noras atskirti nuo kitų darbuotojų.
  • Skleidžiamos melagingos apkalbos, ne tik apie patį darbuotoją, bet ir jo šeimą.
  • Jeigu darbe yra nustatyta paskatinimo sistema, diskriminuojamas darbuotojas jo niekada negauna, nes visada ieškoma priekabių.
  • Skiriamos atlikti užduotys, kurios nepriklauso pagal užimamas pareigas arba tokie darbai neatitinka darbuotojo kvalifikacijos.
  • Nustatomos kitokios sąlygos, nei kad kitiems darbuotojams.
  • Bendraujama žeminančiu tonu, nepagarbiai.
  • Apie tokį darbuotoją atsiliepiama tik neigiamais žodžiais, visada kritikuojamas jo darbas ir niekada nesistengiama padėti.

Kaip jaučiasi diskriminuojamas žmogus?

Tikriausiai šiuo klausimu yra vienintelis atsakymas ir visiems jis daugiau ar mažiau yra aiškus. Aišku, kad toks diskriminuojamas darbuotojas jaučiasi be galo blogai, jam nesinori eiti į darbą. Kadangi jis nėra skatinamas ir dažniausiai yra skundžiamasi jo padarytu darbu, jis praranda motyvaciją kažkuo domėtis ir stengtis. Toks žmogus ne tik darbe, bet ir namuose gali jaustis blogai. Ne tik darbe santykiai su bendradarbiais gali būti blogi, bet ir pablogėti su šeima. Nebandant ištaisyti šios problemos, tokį žmogų galima privesti prie labai kardinalių veiksmų, kurie gali būti netinkami jo sveikatai.

Kaip išvengti diskriminacijos darbe?

Vieno recepto, kuris nurodytų, kaip galima išvengti diskriminacijos darbe, nėra. Tai labai priklauso nuo pačių žmonių, jų supratimo ir sąmoningumo. Kartais užtenka vos kelių žodžių pasakyti apie problemą ir galiausiai ji išsisprendžia. O kartais reikia nemažai laiko ir pastangų, kad diskriminacija darbe būtų nutraukta ir kartais vien žodžių nepakanka, reikia ir griežtesnių priemonių. Bet svarbiausias dalykas, kurį galima padaryti yra garsiai kalbėti apie šią problemą, kad ji būtų žinoma kuo daugiau žmonių. Tikriausiai kiekvienam aišku, kad tokios problemos nemėgsta viešumos ir kai apie jas kalbama garsiai, tad tai gali būti vienas iš pirmųjų žingsnių, kaip sustabdyti diskriminaciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *