Kaip prižiūrėti artimųjų kapus gyvenant užsienyje?

Išeivijos gyvenimas turi daug privalumų, tačiau vienas sunkiausių iššūkių yra būti toli nuo šeimos. Labiausiai tai gali pajusti išgirdus apie sergantį, blogą medicininę prognozę ar patyrusį nelaimingą atsitikimą asmuo. Gyventi svetimoje šalyje sunku, kai miršta mylimas žmogus. Ką daryti, jei negalite keliauti namo, nes jiems artėja gyvenimo pabaiga? Kartais darbo, mokyklos įsipareigojimai ar lengvinančios aplinkybės trukdo keliauti.  Būkite kūrybingi sakydami „aš tave myliu“ ir kitus svarbius emocinius pareiškimus.  Nuoširdžiai ir atvirai bendraukite su savo vaikais apie tai, kas vyksta. Kartais mums kyla mintis, kad turime „būti stiprūs“ savo vaikams, sutuoktiniui ar kitiems aplinkiniams. Tiesą sakant, tai nenaudinga sielvarto metu, kai emocijos turi būti išreikštos žodžiais. Skirkite ypatingą laiką liūdėti.

Keletas gerų patarimų emigrantams, kaip susidoroti su sielvartu iš toli. Palaikykite artimus ryšius su draugais ir šeimos nariais namuose, kurie taip pat gedi. Pasidalinkite prisiminimais apie mirusįjį. Būkite smalsūs sužinoti informaciją apie mirtį; nežinojimas dažnai skatina vaizduotę nenaudingais būdais. Pasikalbėkite su savo artimaisiais namuose apie savo emocijas, susijusias su mirtimi. Pasidalykite savo pažeidžiamumu ir liūdesiu dėl to, kad šiuo metu negalėsite būti namuose. Jei trūksta motyvacijos susisiekti su kitais, gali būti naudinga iš anksto surengti internetines vaizdo sesijas, kad prisiimtumėte atsakomybę. Kai kuriems gali padėti turėti daiktą, primenantį meilius prisiminimus apie santykius su mirusiuoju. Gali būti naudinga peržiūrėti senas nuotraukas, skaityti senus laiškus ar sudaryti iškarpų knygą. Atminkite, kad svarbu turėti laiko liūdėti, bet taip pat leisti sau mėgautis gyvenimu kuo geriau, atsižvelgiant į aplinkybes. Raskite gerą pusiausvyrą tarp laiko sielvartauti ir laiko atlikti atkuriamąją veiklą. Pernelyg nesidomėjimas naujienomis gali padėti išspręsti susirūpinimą dėl tolesnės ligos ir mirties. Praktikuokite užuojautą sau. Atsižvelgiant į pandemiją, tai yra sudėtingesnis laikas liūdėti. Nežinant apie papildomą stresą, galite pradėti kaltinti save.

Jei yra kapas, būtinai aplankykite jį kitą kartą, kai būsite namuose. Jei neturite tokios galimybės https://nevark.lt/paslauga/kapu-prieziura/  tai paslaugų įmonė, kuri pagelbės su bet kokiu jūsų noru. Nors tai gali būti skausminga ir sukelti sielvartą, tai taip pat gali sukelti kitas ligas. Gerai, kad iškilmingas uždarymas. Jei kapo nėra, galite aplankyti vietą, kuria dalijote su mirusiuoju. Paruoškite keletą žodžių pasakyti ar pagalvoti, dainą dainuoti ar ką nors kita, kas žymi prarasto gyvenimo pabaigą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *