Kada reikalingas pastato energinio naudingumo sertifikatas?

Kada reikalingas pastato energinio naudingumo sertifikatas?

Energinio naudingumo sertifikatai (EPC), nustato pastatų energinio naudingumo koeficientą. Jie reikalingi statant, parduodant ar nuomojant pastatus, jei jie turi stogą ir sienas ir naudoja energiją patalpų klimatui palaikyti. Jei pastate yra atskiri vienetai (pavyzdžiui, daugiabutis namas), kiekvienam vienetui reikalingas EPC, tačiau jie nėra būtini bendrai proporcijai.

Pastatai, kuriems nereikia energinio naudingumo sertifikato, yra šie: Maldos vietos. Laikini pastatai. Savarankiški pastatai, kurių plotas mažesnis nei 50 kvadratinių metrų. Pramoniniai ir žemės ūkio pastatai su mažu energijos poreikiu. Saugomi pastatai, kurių energinio naudingumo reikalavimų laikymasis nepriimtinai pakeistų jų pobūdį ar išvaizdą. Nuomojami būstai, kuriuose iki 2008 m. spalio 1 d. ir toliau gyvena tas pats nuomininkas. Pastatai, tinkami griauti. EPC pastatai vertinami nuo A iki G, o A reiškia labai efektyvų pastatą, o G – labai neefektyvų pastatą. EPC teikia akredituoti energijos vertintojai, kurie taip pat pateikia rekomendacijų ataskaitą, padedančią savininkams ir naudotojams efektyviau naudoti savo pastatus, ir gali nustatyti rekomendacijas, kurios galėtų būti tinkamos finansuoti pagal žaliąjį kursą. Šiuo metu reikalavimų laikytis rekomendacijų nėra, tačiau 2011 m. Energetikos įstatymas numato, kad nuo 2018 m. bus draudžiama leisti pastatus, kurie neatitinka minimalių energinio naudingumo standartų. Norėdami gauti daugiau informacijos, žr. Minimalaus energijos vartojimo efektyvumo standarto reglamentus buitiniams ir nebuitiniams pastatams. EPC galioja 10 metų. Potencialiems pirkėjams ar nuomininkams jie turi būti pateikti nemokamai, kai tik yra galimybė, o ten, kur yra EPC, skelbimuose turi būti nurodytas pastato energetinis įvertinimas (nors ir nebereikia prisegti EPC pagrindinio puslapio prie rašytinės medžiaga).

Didesniems nei 500 kvadratinių metrų komerciniams pastatams, kuriuos dažnai lanko visuomenė, turi būti rodomas EPC, jei toks yra. Naujiems pastatams už EPC gavimą atsako statybą vykdantis asmuo. EPC galima sukurti naudojant supaprastintą pastato energijos modelį arba kitus patvirtintus dinaminio modeliavimo modelius (DSM). Energetinio naudingumo sertifikatas – tai procesas, kurio metu nustatomas pastato šiluminės energijos suvartojimas, pastatas priskiriamas energinio naudingumo klasei (A++, A+, A, B, C, D, E, F, G) ir išduodamas pastato energinio naudingumo sertifikatas.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *