Kaip veikia vidutinio greičio matuokliai?

Vidutinio greičio matuokliai – tai tam tikros rūšies kontrolės kameros, kurios paprastai naudojamos greičio apribojimams keliuose stebėti ir užtikrinti viešą saugumą. Kameros paprastai montuojamos ant stulpų arba stacionariose vietose, o pravažiuojančių transporto priemonių greičiui matuoti naudojamos radaro arba lazerio technologijos. Kamerų duomenys naudojami vidutiniam transporto priemonės greičiui apskaičiuoti per nustatytą laiką, paprastai 1 kilometro ar ilgesnį atstumą. Jei nustatoma, kad vidutinis transporto priemonės greitis viršija leistiną greitį, vairuotojui gali būti išrašytas baudos kvitas už greičio viršijimą arba paskirta bauda ir automatiškai išsiunčiamas paštu.

Tai efektyvi priemonė, kuri gali būti naudojama greičio apribojimams užtikrinti ir kelių saugumui gerinti. Vidutinio greičio matuokliai taip pat kartais naudojami eismo stebėjimo ir valdymo sistemose, pvz., spūsčių stebėjimo ir valdymo sistemose.

Vidutinio greičio matuokliai paplitę visame pasaulyje

Greičio matuokliai naudojami daugelyje pasaulio šalių kaip greičio ribojimo užtikrinimo ir eismo įvykių mažinimo priemonė. Kai kuriais atvejais jungtinėje Karalystėje ir Australijoje, greitkeliuose ir autostradose jie naudojami jau senai. Kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose, jie naudojami ribotai.

Vidutinio greičio matuokliai paprastai pasižymi nedideliu klaidingai teigiamų rezultatų skaičiumi, t. y. didžiąją laiko dalį jie teisingai nustato greitį viršijančias transporto priemones. Vis dėlto yra keletas būdų, kaip vairuotojai gali stengtis išvengti greičio matuoklių užfiksavimo, pavyzdžiui, važiuoti naktį, kai matuokliai yra mažiau veiksmingi, arba naudoti lazerinį slopintuvą, kad užblokuotų fotoaparato lazerio spindulį. Tačiau tyčia bandyti sutrikdyti radarų darbą, pasitelkiant išorinius prietaisus yra nelegalu ir už tai gali grėsti vairuotojo teisių praradimas.

Neviršykite greičio ir Jums nereikės galvoti apie baudas, ar būdus kaip jų išvengti.

Kiti saugaus eismo patarimai:

  • Laikykitės leistino greičio. Tai svarbu, kadangi dėl viršyto greičio įvyksta nemažai skaudžių auto įvykių.
  • Naudokite saugos diržus. Saugos diržai gali išgelbėti jūsų gyvybę nelaimingo atsitikimo atveju.
  • Būkite atidūs kelyje ir vairuokite saugiai. Tai reiškia, kad reikia atkreipti dėmesį į kitus vairuotojus ir galimas jų klaidas.
  • Niekada nevairuokite išgėrę. Išgėrus, naudokitės viešuoju transportu arba paskirtuoju vairuotoju.
  • Būkite atidūs aplinkiniams. Tiek darant lenkimą, ar persirikiuojant į kitą eismo juostą.
  • Nesinaudokite telefonu vairuojant automobilį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *