Miego suktrikimai ir jų gydymas

Miego sutrikimai yra labai paplitę – jais serga iki trečdalio gyventojų. Jie gali turėti didelę įtaką gyvenimo kokybei ir funkcionavimui dienos metu. Miego sutrikimai gali būti įvairūs: sunku užmigti (nemiga), dažnai prabundama naktį (budrumas), po nakties miego jaučiamasi nepailsėjus (neramumas) arba mieguistumas (nuovargis) dienos metu.

Kaip atsiranda nemiga? Kokios jos priežastys?

Miego sutrikimų priežastys gali būti įvairios, įskaitant medicinines būkles, vaistus, stresą ir gyvenimo būdo įpročius. Jei jums sunku miegoti, svarbu pasikalbėti su gydytoju, kad būtų atmestos bet kokios pagrindinės medicininės būklės. Taip pat yra nemažai veiksmingų miego sutrikimų gydymo būdų, įskaitant gyvenimo būdo pokyčius, elgesio terapiją ir vaistus.

Gyvenimo būdo pokyčiai, kurie gali padėti pagerinti miegą, apima reguliaraus miego grafiko laikymąsi, vengimą vartoti kofeiną ir alkoholį prieš miegą bei atpalaiduojančios miego rutinos sukūrimą. Elgesio terapija, pavyzdžiui, kognityvinė elgesio terapija nemigai gydyti , taip pat gali būti labai veiksminga gydant miego sutrikimus. CBT-I yra terapijos rūšis, kuri padeda žmonės keičia su miegu susijusias mintis ir elgseną. Miego sutrikimams gydyti taip pat gali būti naudojami vaistai, pavyzdžiui, miego tabletės. Tačiau prieš pradedant gydymą svarbu pasikalbėti su gydytoju apie galimą bet kokių vaistų riziką ir naudą.

Pagrindinės taisyklės sutrumpintai yra šios:

1. Laikykitės reguliaraus miego grafiko. Taip aktyvuosite savo biologinį laikrodį.

2. Venkite kofeino ir alkoholio prieš miegą. Kofeinas stimuliuoja energija ir budrumą, kas šiuo atveju yra visiškai nereikalinga.

3. Susikurkite atpalaiduojančią miego rutiną.

4. Jei gyvenimo būdo pokyčiai nepadeda, pasitarkite su gydytoju apie kitas gydymo galimybes. Taip pat šia problemą išspręsti gali padėti miego klinika.

5. Kiekvieną naktį stenkitės miegoti bent 7-8 valandas.

6. Venkite snausti dieną. Kadangi dėl jų gali būti sunkiau užmigti naktį.

7. Kas kelias valandas atsikelkite ir pajudėkite, kad jūsų kūnas būtų aktyvus.

8. Pasirūpinkite, kad miegamajame būtų tamsu, tylu ir patogu.

9. Apribokite laiką, praleidžiamą prie ekrano! Venkite naudotis elektroniniais prietaisais prieš miegą.

10. Veskite miego dienoraštį, kad galėtumėte stebėti savo pažangą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *