Saulės kolektoriai. Nauja mada ar realus būdas sutaupyti?

Besikeičianti ekonominė situacija, augančios išlaidos, bei besikeičiantis požiūris yra tvarumą ir atsakingas vartojimas – daugybė priežasčių, skatinančių žmonės ieškoti būdų sutaupyti ir vartoti atsakingiau. Vienas populiariausių būdų tai daryti – naudoti atsinaujinančią energiją. Tam labai pasitarnauja saulės elektrinės, kurias galima montuoti tiesiog ant savo namų stogo ar fasado.
Tačiau kartais vis dar pritrūksta argumentų, svarstant, ar tai – iš tiesų būdas sutaupyti ir atsakingai vartoti. Ar tiesiog būdas eiti koja kojon su mada?

Pagrindiniai saulės modulių naudojimo privalumai

Tikriausiai didžiausias ir daugumai – aktualiausias – privalumas – tai mažesnės elektros sąskaitos. Naudojant saulės energiją, galite sumažinti elektros sąskaitas arba visiškai pasiekti autonomiją. Nors saulės elektrinių įsirengimas vis dar nemažai kainuoja, jos leidžia sutaupyti pinigų ilgalaikėje perspektyvoje.

Antra – tai atsakingas požiūris į energijos vartojimą. Saulės energija – švari energija. Saulės moduliai generuoja elektrą, naudodami saulės šviesą, o tai yra švarus ir nekenksmingas energijos šaltinis. Jie nesukelia aplinkos taršos ir neišskiria CO2, kuris yra vienas iš pagrindinių šiltnamio efekto dujų.

Trečia – saulės energija yra atsinaujinanti energija. Kadangi saulė šviečia kiekvieną dieną ir negali baigtis kaip kiti energijos šaltiniai, tokie kaip iškastinės kilmės kuras. Tai – saugus ir užtikrintas energijos šaltinis. Nepriklausomas nuo žmogaus įsikišimo. Tuo pačiu – tai padeda mažinti taršą. Saulės energijos naudojimas padeda sumažinti priklausomybę nuo iškastinės kilmės kuro, tokių kaip anglis, nafta ir dujos, kurios yra pagrindinės aplinkosaugos problemų priežastys.

Ketvirta – tai puikus būdas pasigaminti elektros energijos ten, kur įprastas energijos tiekimas yra neprieinamas.

Saulės modulių naudojimo trūkumai

Kiekvienoje situacijoje yra dvi pusės. Ne išimtis ir saulės kolektoriai. Jų naudojimas – neabejotinai turi daugybę privalumų. Tačiau prieš juos įsirengiant, verta susipažinti ir su keletu trūkumų, kurie padės geriau įsivertinti ir priimti apgalvotus sprendimus.

Pirmas, ir tikriausiai pagrindinis trūkumas, kuris dažniausiai stabdo žmones, svarstančius apie saulės elektrinių įsirengimą – aukštos pradinės investicijos. Iš tiesų, norint susimontuoti saulės energijos kolektorius, pradžioje reikia nemažai investuoti. Tiesa, reikia nepamiršti, kad ši investicija ilgalaikėje perspektyvoje atsiperka ir dar padeda nemažai sutaupyti.

Antra – dienos ir sezono svyravimai. Tai ypač aktualu šalyse, kuriose labai ženklus sezoniškumas. Būtent tokia yra Lietuva. Saulės energijos gamyba priklauso nuo dienos laiko, orų sąlygų ir metų laiko. Tai reiškia, kad gamyba gali svyruoti ir yra mažiau efektyvi naktį arba debesuotomis dienomis. Taip pat žiemą, kai yra mažiau saulės šviesos. Todėl ne visada galima ištisus metus naudotis tik alternatyvia energija.
Tiesa, dėl to, kad saulės energijos gamyba būna nepastovi, o gaminama energija daugiausiai naudojama tuo metu, kai ji yra gaminama, užtenka efektyviai įrengti energijos saugojimo sistemas (pvz. baterijas). Tam, kad būtų galima saugoti energiją naudojimui, kai saulė nešviečia.

Ir trečia – ne visuomet techninės galimybės leidžia saulės kolektorius montuoti ant stogo. Pvz. dėl stogo techninės būklės ir galimybės jam įlūžti. Tiesa ir šiam trūkumui jau yra sprendimų. Alternatyvios saulės modulių montavimo sistemos leidžia modulius montuoti ne tik ant stogo, bet ir ant pastato fasado. Taip išvengiant rizikos pakenkti stogui. Ar sukuriant galimybę įsirengti didesnio ploto saulės elektrines.

Taigi, nepaisant išvardytų trūkumų, saulės modulių naudojimas tebėra vienas iš perspektyviausių būdų gauti švarią ir atsinaujinančią energiją. Ir jis vis labiau populiarėja visame pasaulyje dėl savo ilgalaikės naudos aplinkai ir ekonomikai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *