Kredito kortelė: „stebuklinga“ kortelė, kuriai vietos atsirastų dažnoje piniginėje?

Kiekvieno mūsų piniginėje „gyvena“ nemažai plastikinių kortelių: pradedant asmens dokumentu ir baigiant įvairių prekybos/paslaugų vietų nuolaidų kortelėmis. Žinoma, joje galima rasti ir banko kortelių, o, vis dažniau – ir kreditinių. Kredito kortelė neretai pavadinama… „stebuklinga“. Atrodo, atliekamų pinigų nėra, tačiau reikiamas prekes ar paslaugas gali įsigyti nevaržomai. Tiesa, taip nerūpestingai į šią finansinę paslaugą žiūrėti nederėtų. Kreditinė kortelė, kaip ir  kiti mikrokreditai – rimti finansiniai įsipareigojimai, kurių galimybę reikia vertinti atsakingai.

Kuo skiriasi banko kortelė, kreditinė ir kreditas internetu?

Banko kortelė yra tiesiogiai susieta su to asmens vardu atidaryta banko sąskaita. Vadinasi, jei banko sąskaitoje nėra lėšų, jokių pirkimų vykdyti neįmanoma. Jei, kaip neretai nutinka, pamiršote, kiek turite pinigų, apie tai primins nelabai malonus užrašas, informuojantis, jog lėšų likutis yra nepakankamas.

Kreditas – tai finansinės įstaigos Jums suteikta paskola, kurią, vadovaujantis sutartyje numatytomis sąlygomis, reikia grąžinti. Žinoma, atiduodant kreditoriui ne tik pasiskolintą sumą, bet ir nuo šios „prikapsėjusios“ palūkanas, kurių dydis yra apskaičiuojamas individualiai, atsižvelgiant į konkretaus kliento mokumą. Nors greitųjų kreditų bendrovės, kitaip nei komerciniai bankai, neretai prašantys išsamių ataskaitų apie išleistą paskolą, to nereikalauja, praktika rodo, jog kreditai įprastai imami turint konkretų poreikį (pavyzdžiui, norint įsigyti daiktą X, kainuojantį Y Eur). Žinoma, atsiranda klientų, kurie, prasilenkdami su atsakingo skolinimosi principais, tiesiog ima maksimalią kreditoriaus išduodamą sumą.

Kredito kortelė suteikia galimybę naudotis kredito limitu, kurio „lubos“ priklauso nuo kliento gaunamų pajamų, turimų finansinių įsipareigojimų ir kitų kriterijų, svarbių vertinant asmens mokumą. Kalbant paprasčiau, kredito kortelė leidžia išleisti daugiau, nei iš tikrųjų yra Jūsų banko sąskaitoje. Aišku, išleistą sumą grąžinant kreditoriui, kartu su palūkanomis, skaičiuojamomis ne nuo viso suteikto kredito limito, o panaudotos jo dalies.

Kitaip nei įprastas kreditas internetu, siejamas su konkrečia pinigų suma, kredito kortelė arba kredito linija – tai galimybė skolintis ne vieną kartą. Žinoma, neperžengiant suteikto kredito limito ribos.

Ar man gali būti išduota kredito kortelė?

Objektyviausią atsakymą, kartu su visomis detalėmis (kredito limitas, palūkanų dydis ir kita), galite sužinoti, pateikę kredito kortelės paraišką pasirinkto kreditoriaus interneto svetainėje. Tai – greitas, paprastas ir, ne mažiau svarbu, nieko nekainuojantis būdas sužinoti savo galimybes gauti kredito kortelę. O, norint būti tikriems dėl savo pasirinkimo, galima pateikti paraišką skirtingiems kreditoriams.

Kalbant abstrakčiau, kredito kortelė, kaip ir įprastas kreditas internetu, gali būti suteikiama asmenims, kurie, remiantis objektyviais kriterijais, yra pajėgūs vykdyti naujus finansinius įsipareigojimus. Vertinant kredito kortelės paraišką, atsižvelgiama į:

·        kliento amžių (ši finansinė paslauga yra prieinama tik pilnamečiams asmenims);

·        gaunamų pajamų ir turimų finansinių įsipareigojimų santykį (finansiniai įsipareigojimai neturi viršyti 40 proc. gaunamų pajamų);

·        gaunamų pajamų pastovumą (kliento turimą nepertraukiamą darbo stažą) ir kitus kriterijus.

Į ką atsižvelgti renkantis kreditorių?

Tiek kalbant apie įprastus greituosius kreditus, tiek kredito kortelę, svarbius sprendimus turi priimti ne tik kreditorius, bet ir Jūs pats – potencialus kredito kortelės savininkas. Rinkoje šią finansinę paslaugą siūlo ne viena kredito bendrovė. Jūsų tikslas – pasirinkti geriausią pasiūlymą. Vienas svarbiausių kriterijų, į kuriuos reikia atsižvelgti – kredito kortelės palūkanos, iliustruojančios, kiek Jums ši skolinimosi galimybė atsieis.

Tiesa, pravartu atkreipti dėmesį ir į kitus privalumus, kurie, priklausomai nuo kreditoriaus, gali skirtis. Pavyzdžiui, „Nordecum“ kredito kortelė, kuria galima atsiskaityti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES šalyse, turi ir „Cashback“ funkciją. Tai – dovana kredito kortelės turėtojams, kuriems kiekvieną kartą pasinaudojus kreditine, į sąskaitą grįžta 2 proc. nuo išleistos sumos. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *