Kuo ypatingas organinis stiklas?

Nuo pačių seniausių laikų žmonės atpažįsta ir daug kur naudoja stiklą, nes tai skaidri, tvirta ir karščiui atspari medžiaga. Tačiau visi puikiai žino, koks stiklas yra trapus ir greitai dūžtantis. XX amžiuje pramonėje įvyko šiek tiek permainų, buvo plėtojama polimerų chemija ir atrastas organinis stiklas  – polimetilmetakrilatas (PMMA). Tai didelės molekulinės masės medžiaga, išgaunama metilmetakrilato polimerizacijos rezultate. Organinio stiklo molekulės yra labai didelės, lyginant su neorganinėmis medžiagomis, todėl atveria labai plačias panaudojimo galimybes.

Kuo skiriasi nuo įprasto stiklo?

Organinio stiklo savybės labai panašios į įprasto stiklo, tačiau jis pasižymi žymiai didesne kokybe, tvirtumu ir ilgaamžiškumu. Šis stiklas turi puikias optines savybes, atsparumą ultravioletiniams spinduliams (idealu šiltnamių gamybai), yra lengvai apdirbamas, formuojamas ir gali būti naudojamas tiek viduje, tiek lauke pačiose įvairiausiose pramonės ir statybos srityse.

Kur naudojamas?

Organinis stiklas labai plačiai naudojamas ir prekybos, medicinos, reklamos srityse. Iš šios medžiagos gaminami apšvietimo sprendimai, interjero detalės, laiptai, laikrodžių mechanizmai, matavimo prietaisai, indai, įvairios namų apyvokos prekės ir net orlaiviai. Kasdieniame gyvenime mes visur matome organinį stiklą. Net reklaminiai stendai ar kelio ženklai gaminami iš šios medžiagos. Taigi panaudojimo galimybės praktiškai neribotos.

Apie savybes

Organinis stiklas – skaidrus ir bespalvis polimeras. Įdomu tai, kad esant aukštesnei nei 110 °C, jis suminkštėja ir tampa klampiu skysčiu. Dėl šios priežasties toks plastikas labai lengvai naudojamas įvairiems gaminiams kurti, tik lieti jį reikia su slėgiu. Tai pats atspariausias karščiui polimeras, nes pradeda irti tik esant didesnei nei 300 °C temperatūrai. Šis stiklas gali būti sėkmingai gaminamas ir iš kitų polimerų, pavyzdžiui, polistireno ar polikarbonato.

Kur įsigyti?

Organinis stiklas yra labai standus, todėl jį pjaustyti, apdoroti galima su staklėmis. Standumas atsiranda dėl traukos jėgų tarp polimero molekulių. Jis nesunkiai ir gręžiamas, lankstomas, lydomas, klijuojamas ar poliruojamas, todėl itin dažnai pasirenkamas įvairiose gamybos srityse. Gali būti gaminamas iš perdirbamo plastiko.

Parduodamas įvairių dydžių ir formų. Paprastai perkamas lakštais arba vamzdžiais. Daugiau informacijos rasite: https://e-heliopolis.lt/.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *