Natūralus antioksidantas: kaip alyvuogių aliejus padeda kovoti su laisvaisiais radikalais?

Alyvuogių aliejus, Viduržemio jūros mitybos pagrindas ir vienas vertingiausių vitaminų ir antioksidantų šaltinių, kurį galime vartoti. Jis laikomas jaunystės eliksyru, kuriame gausu antioksidantų ir vitaminų, taip pat gerųjų ir būtinų riebalų, kurie kasdien turėtų būti įtraukti į sveiką mitybą ir gali būti naudojami kaip daugelio patiekalų prieskonis. Tačiau ir tik nedaugelis apie tai žino, jį galima vartoti ir nevalgius, kasdien išgeriant po šaukštą tuščiu skrandžiu iškart po pabudimo.

Alyvuogių aliejaus savybės

Alyvuogių aliejus yra mononesotieji riebalai, sudaryti iš trigliceridų, iš kurių labiausiai paplitusios riebalų rūgštys (62%) yra oleino rūgštis, linolo rūgštis, palmitino rūgštis ir stearino rūgštis. Jame taip pat gausu antioksidantų ir polifenolių, vitamino E, fitoskrakmolo ir skvaleno bei provitamino A.

Dėl savo savybių jis yra būtinas maistas sveikatai nuo vaikystės, prisidedantis prie kaulų formavimosi ir smegenų mielinizacijos. Jis taip pat palaiko imuninę sistemą, veikia cholesterolio kiekį, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir yra galingas senėjimą stabdantis agentas, veikdamas laisvuosius radikalus.

Alyvuogių aliejuje taip pat gausu hidroksitirozolio ir tirozolio – medžiagų, turinčių priešvėžinių savybių, ir turi priešuždegiminių savybių, todėl jis yra vienas iš sąjungininkų gydant osteoartritą ir sąnarių bei reumatinius skausmus.

Šis tikras žalias auksas suteikia mums intensyvių skonio pojūčių ir puikų aromatinį kompleksiškumą, bet ne tik tai. Dėl savo mikroelementų ir antioksidacinių molekulių aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus skatina riebaluose tirpių vitaminų, esančių kvapiųjų produktų sudedamosiose dalyse, pasisavinimą, suteikdamas jiems unikalų skonį.

Ar tinkamas alyvuogių aliejus kepimui?

Alyvuogių aliejus yra tinkamas kepimui ir naudojamas daugelyje kulinarijos receptų kaip sveikesnis pasirinkimas. Alyvuogių aliejus turi aukštą rūgštingumo lygį, kuris padeda jį stabilizuoti aukštoje temperatūroje, todėl jis gali būti naudojamas kepant, troškinant ar gaminant kitus patiekalus. Be to, alyvuogių aliejus suteikia maistui subtilų ir unikalų skonį bei prisideda prie sotumo jausmo. Svarbu pasirinkti aukštos kokybės alyvuogių aliejų, kad būtų išlaikytas jo natūralus skonis ir naudingos savybės. Renkantis alyvuogių aliejų kepimui, patariama rinktis šaltai spaustą ir nerafinuotą variantą, kuris yra geriausias sprendimas dėl išlaikytų naudingų medžiagų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *